Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Το ναυάγιο ΔΕΣΦΑ και οι ευθύνες Σκουρλέτη
[Capital]: Το ναυάγιο ΔΕΣΦΑ και οι ευθύνες Σκουρλέτη

[Capital]: Το ναυάγιο ΔΕΣΦΑ και οι ευθύνες Σκουρλέτη

Η ζημιά που έγινε με την τροπολογία Σκουρλέτη τον περασμένο Ιούλιο αποδείχθηκε μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε χθες στο ναυάγιο της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ . Και αυτό παρότι στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν ενεπλάκη το γραφείο του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η πώληση. Ωστόσο όπως φάνηκε από τις πράγματι υπερβολικές εγγυήσεις που ζητήθηκαν από την πλευρά των ξένων επενδυτών, το πλήγμα που κατάφερε ο κ. Σκουρλέτης στην αξιοπιστία της χώρας αλλά και στις σχέσεις με τους επενδυτές ήταν καίριο.

Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός ενέργειας αποφάσισε να δυναμιτίσει την πώληση προχωρώντας μονομερώς και εν μέσω θερινής ραστώνης σε κατάθεση τροπολογίας η οποία άλλαζε ουσιωδώς τα μελλοντικά έσοδα του ΔΕΣΦΑ για τους μετόχους, με αποτέλεσμα η συμφωνία πώλησης να χαρακτηριστεί “πρακτικά νεκρή”. Λεπτομέρεια με τη δική της σημασία: προηγουμένως ο κ. Σκουρλέτης είχε διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ που αποτελούσε το προαπαιτούμενο της αξιολόγησης του Ιουνίου έχει ικανοποιηθεί.

Οι επιπλοκές και οι επιπτώσεις από τις “μαγκιές” που τόνωσαν το αριστερό προφίλ του κ. Σκουρλέτη, ακόμη δεν είναι ορατές στο σύνολό τους. Ωστόσο είναι σαφές ότι η ακύρωση της αποκρατικοποίησης οδηγεί στο να χαθούν έσοδα για το δημόσιο και τους άλλους μετόχους της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, λόγω των αποφάσεων του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος βεβαίως έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες στους Αζέρους, “ξεχνώντας” εσκεμμένα ότι το χθεσινό “όχι” δεν προήλθε μόνο από τη Socar αλλά και από την ιταλική εταιρεία Snam, η οποία επίσης συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!