Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Το μνημόνιο Plus και ο κίνδυνος επιστροφής στο 2015
[Capital]: Το μνημόνιο Plus και ο κίνδυνος επιστροφής στο 2015

[Capital]: Το μνημόνιο Plus και ο κίνδυνος επιστροφής στο 2015

Του Γ. Αγγέλη

Σόιμπλε και ΔΝΤ τα τελευταία 24ωρα με δημόσιες δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν τις προϋποθέσεις για τους όρους συμφωνίας με την Αθήνα λίγο πριν από τις αλλαγές στον Λευκό Οίκο και την ενδεχόμενη απόσυρση του Ταμείου από την Ευρωζώνη.

Οι θέσεις Βερολίνου και ΔΝΤ διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό δίλημμα για την κυβέρνηση καθώς σε κάθε περίπτωση συνδέουν το ενδεχόμενο συμφωνίας με μία αυστηρότερη επέκταση του Μνημονίου πέραν του 2018 με όρους ΔΝΤ (Μνημόνιο Plus) ή με έναν νέο κύκλο αμφίβολης διαπραγμάτευσης με τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για ένα νέο σκληρό μεσοπρόθεσμης διάρκειας μνημονιακό πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε απόλυτη σύμπνοια με τους Τόμσεν και Ράις άνοιξε χθες σε συνέντευξή του, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο υλοποίησης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ, αλλά ταυτόχρονα έθεσε τέτοιους όρους για το ενδεχόμενο αυτό που να θυμίζουν… 2015.

Την ίδια στιγμή, διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες αναφέρουν ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του “Κ” ότι η παρέμβαση Σόιμπλε, σε συνδυασμό με τις διευκρινίσεις δώδεκα ώρες πριν από τον Τζέρι Ράις του ΔΝΤ, βάζει την ελληνική κυβέρνηση μπροστά σε ένα σαφές δίλημμα: ή δέχεται γρήγορα τα μέτρα που έχουν προσδιορισθεί για την κάλυψη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ πριν από τυχόν απόσυρση του ΔΝΤ ή δρομολογείται νέο πρόγραμμα με αυστηρότερους όρους και τον ESM στη θέση του ΔΝΤ. Kάτι, βέβαια, που δύσκολα μπορεί να κλείσει γρήγορα και με όρους χρηματοδοτικής επιβίωσης της Ελλάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!