Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
13 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Τα μηνύματα της Κομισιόν για τα καυτά ελληνικά ενεργειακά μέτωπα
[Capital]: Τα μηνύματα της Κομισιόν για τα καυτά ελληνικά ενεργειακά μέτωπα

[Capital]: Τα μηνύματα της Κομισιόν για τα καυτά ελληνικά ενεργειακά μέτωπα

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Χάρης Φλουδόπουλος

Η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων σε σχέση με τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια αποτελεί βασικό ζητούμενο προκειμένου όχι μόνο η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, αλλά και για να συμμετάσχει στην ενεργειακή κοσμογονία που θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη, με άξονα τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση στην απανθρακοποιημένη οικονομία.

Για να μπορέσει, όμως, η Ελλάδα να προλάβει το τρένο της νέας ενεργειακής εποχής στην Ευρώπη, θα πρέπει εγκαίρως να κλείσει τα κεφάλαια που αφορούν την απελευθέρωση και την περιφερειακή ενοποίηση των ενεργειακών αγορών και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την εφαρμογή των ευρωπαϊκών ενεργειακών κανόνων.

Η Ελλάδα έχει συμφέρον να βγάλει από το μεταμνημονιακό πακέτο των εκκρεμοτήτων τον τομέα της ενέργειας, σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές της Επιτροπής. Ποια είναι όμως τα κυριότερα μηνύματα σε σχέση με τα καυτά θέματα της ενεργειακής ατζέντας που στέλνει η Ε.Ε. προς την Ελλάδα;

Μεταρρυθμίσεις

Το κεντρικό μήνυμα των Βρυξελλών σε σχέση με τις μεταμνημονιακές ενεργειακές υποχρεώσεις είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να τελειώνει με τις εκκρεμότητες, που πάντως βρίσκονται σε τροχιά διευθέτησης. Η κυριότερη αίρεση αφορά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Εδώ ο ρόλος της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι κομβικός. Σε περίπτωση αποτυχίας του διαγωνισμού, πηγές της Επιτροπής ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τη ρήση Σταθάκη ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά: θα υπάρξει αξιολόγηση και προσπάθεια να εντοπιστούν τα αίτια, ωστόσο de facto ανοίγει ξανά μια σειρά από ζητήματα, που ακουμπούν ακόμη και την πρόσβαση τρίτων στην υδροηλεκτρική παραγωγή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!