Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: O κατώτατος μισθός “δυναμιτίζει” την διαπραγμάτευση για το Εργασιακό
[Capital]: O κατώτατος μισθός “δυναμιτίζει” την διαπραγμάτευση για το Εργασιακό

[Capital]: O κατώτατος μισθός “δυναμιτίζει” την διαπραγμάτευση για το Εργασιακό

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ο μισθός με τον οποίο αμείβονται περίπου 400.000 ανειδίκευτοι εργάτες στη χώρα, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα το “θεμέλιο” πάνω στο οποίο “χτίζονται” όλες οι αμοιβές των μισθωτών αναμένεται να αποτελέσει το πιο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης μεταξύ του Υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών σε σχέση με το νέο Εργασιακό στo πλαίσιo της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.
Μέχρι στιγμής, βρίσκονται τρεις προτάσεις στο τραπέζι των δύο πλευρών σε σχέση με τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού:
Η μία ανήκει στους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν –όπως έχει διατυπωθεί εμφατικά στο συμπληρωματικό Μνημόνιο- στη διατήρηση του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου που διαμορφώθηκε το 2013 που προβλέπει την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από την Κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, κλπ) και εμπειρογνώμονες.
Αντίθετα , η κυβέρνηση υποστηρίζει την επαναφορά του προ του 2013 θεσμικού πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται αποκλειστικά από τους κοινωνικούς εταίρους στα πλαίσια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Από την πλευρά τους, τα μέλη της διεθνούς Επιτροπής των ειδικών στο πόρισμα που δημοσίευσαν στις 30/9 (και το οποίο θα αποτελέσει τη “βάση” της διαπραγμάτευσης για το νέο Εργασιακό) προτείνουν –στην πλειοψηφία τους – τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους , κατόπιν διαβουλεύσεων με εμπειρογνώμονες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!