Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Η Ινδία απέσυρε το 86% των μετρητών, το μέτρο όμως δεν… αποδίδει
[Capital]: Η Ινδία απέσυρε το 86% των μετρητών, το μέτρο όμως δεν… αποδίδει

[Capital]: Η Ινδία απέσυρε το 86% των μετρητών, το μέτρο όμως δεν… αποδίδει

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων της Ινδίας για να διαδηλώσουν ενάντια μιας οικονομικής πολιτικής που πιθανότατα να μην έχετε ακούσει ποτέ ξανά: απονομισματοποίηση.

Πριν από τρεις εβδομάδες ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi εξέπληξε τη χώρα του με την ανακοίνωση ότι καταργεί τα τραπεζογραμμάτια των 500 και 1000 ρουπίων -αξίας περίπου 7 και 15 δολαρίων αντίστοιχα- σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και την τρομοκρατία.

Θεώρησε ότι αναγκάζοντας τον κόσμο να ανταλλάξει τα πιο ακριβά χαρτονομίσματα με νέα, η κυβέρνηση θα κατάφερνε να πατάξει το “μαύρο χρήμα”. Θεώρησε, επίσης, ότι με αυτόν τον τρόπο θα “χτυπούσε” τις εγχώριες δραστηριότητες τρομοκρατών εντοπίζοντας το πλαστό χρήμα και θέτοντας σε αχρηστία το νόμιμο χρήμα που κρατούσαν στη “σκιά”.

Η κατάργηση ευρέως χρησιμοποιούμενων χαρτονομισμάτων θα είχε τεράστια επίδραση σε οποιαδήποτε χώρα, αλλά στην Ινδία η συγκεκριμένη πολιτική έφερε ριζική αλλαγή. Η ξαφνική κατάργηση του Modi σήμαινε αυτομάτως ότι το 86% των μετρητών σε κυκλοφορία στην Ινδία δεν θεωρούνταν πλέον νόμιμα, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούσαν να αρνηθούν να δεχτούν αυτά τα χαρτονομίσματα ως μέσα πληρωμών. Και η ινδική οικονομία στηρίζεται κυρίως στα μετρητά: εκτιμάται ότι περίπου 90-98% όλων των συναλλαγών στην Ινδία, σε όρους όγκου, περιλαμβάνουν μετρητά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!