Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
4 °C 11 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
2 °C 8 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Η κυβέρνηση “κουρεύει” το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ το 2019
[Capital]: Η κυβέρνηση “κουρεύει” το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ το 2019

[Capital]: Η κυβέρνηση “κουρεύει” το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ το 2019

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Στη μείωση του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ το 2019 οδηγεί η δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, σύμφωνα με όσα φαίνονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ.

Την ίδια ώρα, αναμένονται πολύ περισσότερα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές . Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση εκτιμά πως τα επιπλέον αναμενόμενα -πλην όμως όχι σίγουρα- ασφαλιστικά έσοδα θα αντισταθμίσουν, έστω και εν μέρει, την σίγουρη μείωση της κρατικής επιχορήγησης…

Πιο συγκεκριμένα, το πλεόνασμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπεται να ανέλθει μόλις στα 245 εκατ. ευρώ το 2019 έναντι 581 εκατ. ευρώ φέτος.

Πάντως η φετινή εκτέλεση του προϋπολογισμού ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, καθώς αναμενόταν πλεόνασμα 517 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τόσο οι προβλέψεις για το 2019, όσο και οι τελικές εκτιμήσεις για το 2018 είναι χαμηλότερες σε σχέση με τo πλεόνασμα του 2017 (715 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται πως στις προβλέψεις για το 2019, προφανώς ενσωματώνονται οι προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού του κράτους σύμφωνα με τις οποίες δεν θα εφαρμοσθούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις από την 1η/1/2019.

Παρά το γεγονός ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το ίδιο έτος, καταγράφεται μεγάλη μείωση της επιχορήγησης του ασφαλιστικού υπερ-φορέα τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και από τα Νομικά Πρόσωπα, τους Οργανισμούς και τα ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, από τις δύο παραπάνω πηγές χρηματοδότησης, προβλέπεται μείωση 880 εκατ. ευρώ ή 5,9%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!