Κυριακή, 23 Απριλίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: HSBC: Η καθυστέρηση της αξιολόγησης “γονατίζει” οικονομία – τράπεζες
[Capital]: HSBC: Η καθυστέρηση της αξιολόγησης “γονατίζει” οικονομία – τράπεζες

[Capital]: HSBC: Η καθυστέρηση της αξιολόγησης “γονατίζει” οικονομία – τράπεζες

Το χθεσινό Eurogroup σήμανε και πάλι την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως σημειώνει η HSBC σε νέα της έκθεση. Αν και η τράπεζα παραμένει αισιόδοξη ότι θα υπάρξει θετική λύση, προειδοποιεί ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την μεγάλη αποπληρωμή που έχει να κάνει η Ελλάδα τον Ιούλιο, ύψους 7 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το χτύπημα στην ελληνική οικονομία είναι τεράστιο.

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνει, το ελληνικό πρόγραμμα έχει “παγώσει” από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο το “δώρο” των 600 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ). Το χθεσινό Eurogroup δεν μπόρεσε να ξεκλειδώσει το αδιέξοδο και να καταλήξει σε συμφωνία αν και επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Τα κυριότερα εκκρεμή ζητήματα παραμένουν η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2018 και μετά, τα οποία μπορεί να απαιτήσουν περικοπές συντάξεων και χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, με την Ελλάδα να φέρεται να έχει συμφωνήσει στην προ-νομοθέτηση των μέτρων λιτότητας.

Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις έχουν ήδη αρχίσει και “χτυπούν” επικίνδυνα την οικονομία, η οποία είναι σε απελπιστική ανάγκη για ρευστότητα. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,2% στο 4ο τρίμηνο, μετά από δύο τρίμηνα θετικής ανάπτυξης και το momentum αποδυναμώνεται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!