Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
8 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Γ. Σταθάκης: Χρειαζόμαστε ένα “Εξοικονομώ” κάθε χρόνο έως το 2030 για να πιάσουμε τους στόχους της ενέργειας
[Capital]: Γ. Σταθάκης: Χρειαζόμαστε ένα “Εξοικονομώ” κάθε χρόνο έως το 2030 για να πιάσουμε τους στόχους της ενέργειας

[Capital]: Γ. Σταθάκης: Χρειαζόμαστε ένα “Εξοικονομώ” κάθε χρόνο έως το 2030 για να πιάσουμε τους στόχους της ενέργειας

Τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εθνικό σχέδιο της χώρας για την ενέργεια έως το 2030 περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο Capital+Vision που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Capital.gr.

Ο πιο δύσκολος στόχος που καλείται να πετύχει η χώρα είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση. Έχοντας συνυπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι έως το 2030 θα έχει εξοικονομήσει ενέργεια 30% σε σχέση με σήμερα. “Χρειαζόμαστε ένα ‘Εξοικονομώ’ κάθε χρόνο για να φτάσουμε στους στόχους του 2030″, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι ο εξηλεκτρισμός, με τον υπουργό να επισημαίνει την ανάγκη ενός θεσμικού πλαισίου σε τομείς που καίνε πετρέλαιο (μεταφορές, ψύξη, θέρμανση). Το θεσμικό πλαίσιο ετοιμάζεται ενώ παράλληλα, επιταχύνονται οι διασυνδέσεις που υποκαθιστούν πετρελαϊκές μονάδες παραγωγής στα νησιά -στη μεγαλύτερη εν εξελίξει επένδυση.

Παρά τις προκλήσεις, ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο μεγάλος μετασχηματισμός στα έργα υποδομής, στην ενοποίηση αγορών ενέργειας, στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, στη λειτουργία του συστήματος ενέργειας, αποτελεί τεράστιο πεδίο επενδύσεων, με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές θα αποτυπώνονται στο εθνικό σχέδιο, να κάνουν λόγο για επενδύσεις 33 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.

ΑΠΕ
Έχοντας συναινέσει στους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για την ενέργεια έως το 2030, η Ελλάδα θα πρέπει έως το 2030 να παράγει τουλάχιστον το 50-55% της ενέργειας που καταναλώνει συνολικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!