Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Φρένο στην ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο
[Capital]: Φρένο στην ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο

[Capital]: Φρένο στην ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο

Της Νένας Μαλλιάρα

Δεδομένα που μηδενίζουν τις προοπτικές ευνοϊκής μεταχείρισης των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, δημιουργούν οι ευρωπαϊκές αρχές, παρεμβαίνοντας υπέρ των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση δύο κινήσεις στην αγορά της Ρουμανίας όπου σημαντική έκθεση σε δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ελβετικό φράγκο έχουν και ελληνικές τράπεζες. Η μία εκ των δύο κινήσεων αφορά τη συνταγματικότητα απόφασης της κυβέρνησης που έδινε το δικαίωμα στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, να μπορούν να μετατρέψουν το υπόλοιπο της οφειλής τους στην ισοτιμία που είχε το νόμισμα κατά το χρόνο σύναψης της δανειακής σύμβασης. Με την άλλη κίνηση, κρίνεται η συνταγματικότητα του datio in solutum. Πρόκειται για το δικαίωμα που έδινε η νομοθεσία της χώρας στους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ελβετικό φράγκο, να μπορούν να παραδώσουν στις τράπεζες τα κλειδιά του ακινήτου που προέρχεται από στεγαστικό δάνειο, εφόσον το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής είναι μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου.
Και στις δύο περιπτώσεις, κατόπιν παρέμβασης των ευρωπαϊκών αρχών, δημιουργούνται δεδομένα που είναι βέβαιο ότι θα τύχουν συνολικής εφαρμογής πανευρωπαϊκά. Ειδικότερα, στη μεν πρώτη περίπτωση της αποπληρωμής των δανείων σε ελβετικό με ιστορικές ισοτιμίες (ανάλογη δυνατότητα στους δανειολήπτες έχει δοθεί και σε χώρες όπως η Κροατία και η Ουγγαρία), η σχετική νομοθεσία απεστάλη από τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για έλεγχο συνταγματικότητας ως αντικείμενη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στη δεύτερη περίπτωση του datio in solutum, δύο από τα τέσσερα άρθρα του νόμου που προέβλεπε τη σχετική δυνατότητα των δανειοληπτών κρίθηκαν ήδη αντισυνταγματικά, με την παρότρυνση προς τους δανειολήπτες να “τα βρει” ο καθένας με την τράπεζά του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!