Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Η “έξοδος” στις αγορές θα περιμένει τους Οίκους Αξιολόγησης
[Capital]: Η “έξοδος” στις αγορές θα περιμένει τους Οίκους Αξιολόγησης

[Capital]: Η “έξοδος” στις αγορές θα περιμένει τους Οίκους Αξιολόγησης

Του Γ. Αγγέλη

Τα πραγματικά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου μετά την 20η Αυγούστου θα ξεπερνούν τα 48 δισ. ευρώ, με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. από τον ESM.

Το ύψος του αποθεματικού εκτοξεύεται στο ύψος αυτό από την προσθήκη των διαθεσίμων που συγκεντρώνει το ελληνικό δημόσιο μέσω των repos που κάνει με τα διαθέσιμα των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο όγκος αυτός, που μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, επιτρέπει στο ΥΠΟΙΚ να αντιμετωπίζει το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στις αγορές χωρίς καμία εξάρτηση από τη χρηματοδότησή τους ή άλλη πίεση, για μία περίοδο που ξεπερνά το 2021.

Παρ’ όλα αυτά το χρονοδιάγραμμα των νέων εκδόσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αφενός από την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά στο διάγραμμα της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων που υπάρχουν στη δευτερογενή αγορά και αφετέρου για να αρχίσει να οικοδομείται σταδιακά αλλά άμεσα η βεβαιότητα για το “μη αντιστρεπτό” της επιστροφής τους στις αγορές, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Καθοριστικό για την ταχύτερη εκκίνηση αυτής της διαδρομής είναι η θετική αναθεώρηση του rating των ελληνικών ομολόγων από τους Οίκους Αξιολόγησης. Καθοριστική θα είναι όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, η στιγμή που το rating θα εγκατασταθεί στο επιπεδο του “ΒΒ”.

Πριν από το τέλος του έτους αναμένεται το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στη βαθμίδα αυτή, η οποία αν και παραμένει κάτω του ορίου του investment grade εντούτοις αποτελεί τον προθάλαμο του “BBB” που οριστικοποιεί την “επιστροφή” των ελληνικών ομολόγων στο μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα φάσμα των ασφαλιστικών ταμείων και κρατικών οργανισμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών Οίκων Αξιολόγησης στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!