Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Ενεργειακό αλαλούμ απειλεί τη δεύτερη αξιολόγηση
[Capital]: Ενεργειακό αλαλούμ απειλεί τη δεύτερη αξιολόγηση

[Capital]: Ενεργειακό αλαλούμ απειλεί τη δεύτερη αξιολόγηση

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η εμπλοκή που σημειώθηκε με τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, για μια σειρά από καθυστερήσεις, εμπλοκές και παλινωδίες στον τομέα της ενέργειας, που έχουν προξενήσει τον εκνευρισμό από πλευράς Βρυξελλών, που διαμηνύουν ότι η υπομονή εξαντλείται.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε – έστω και εάν αρκετοί παραξενεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη – ότι ο τομέας της Ενέργειας, τοποθετήθηκε από τον επίτροπο οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί στην κορυφή της λίστας των τριών αγκαθιών που (ενέργεια, εργασιακά, δημοσιονομικό κενό). Άλλωστε με δεδομένο ότι μόλις μια μέρα πριν, ανώτατες πηγές του ΥΠΕΝ, διαβεβαίωναν κατηγορηματικά ότι η αξιολόγηση δεν θα μπλοκάρει εξαιτίας των ενεργειακών, είχε δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι ενεργειακές ουρές της 2ης αξιολόγησης είναι ήσσονος σημασίας.

Ο κ. Μοσκοβισί ωστόσο είχε διαφορετική άποψη και όπως αποδείχθηκε μια μέρα μετά (εμπλοκή με ΑΔΜΗΕ ) ήξερε πολύ καλά τι εννοούσε.

Διότι η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε επί μακρόν, με τους δανειστές για να μπλοκάρει την πώληση του 66% και κατέληξε σε ένα περίπλοκο και δαιδαλώδες σχήμα (η διαπραγμάτευση έγινε από τον Π. Σκουρλέτη), το οποίο εξαρχής είχε προβλήματα. Το πολιτικό κίνητρο μιας συμβολικής νίκης για τη διατήρηση των δικτύων κάτω από τον έλεγχο του Δημοσίου στάθηκε ικανό ώστε οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις των νομικών και τεχνικών συμβούλων να μην εισακουστούν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!