Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Ελέγχους για τη διαφθορά στις χώρες που επισκέπτεται ξεκινά το ΔΝΤ
[Capital]: Ελέγχους για τη διαφθορά στις χώρες που επισκέπτεται ξεκινά το ΔΝΤ

[Capital]: Ελέγχους για τη διαφθορά στις χώρες που επισκέπτεται ξεκινά το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σκληραίνει τη στάση του σε ό,τι αφορά τη διαφθορά και θα εξετάζει πιο συστηματικά το φαινόμενο αυτό στις χώρες-μέλη του, ενθαρρύνοντάς τις ταυτόχρονα να το καταπολεμήσουν και στον ιδιωτικό τομέα.

Το ΔΝΤ , που παραδέχτηκε σήμερα ότι στο παρελθόν δεν μιλούσε με σαφήνεια για το πρόβλημα, υιοθέτησε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορούν οι ομάδες του, μέσω των ετήσιων αποστολών τους, να αποτιμούν “τη φύση και τη σοβαρότητα” της διαφθοράς στις χώρες που επισκέπτονται. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.

Η διαφθορά πλήττει όλες τις χώρες του κόσμου, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και όλες τις κοινωνικές τάξεις. “Ξέρουμε ότι η διαφθορά επηρεάζει τους φτωχούς (…) υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς”, σχολίασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που συμμετείχε σήμερα σε ένα συνέδριο με αυτό το θέμα.

Η διαφθορά “καταβροχθίζει” κάθε χρόνο το 2% του παγκόσμιου πλούτου και εμποδίζει την ισότιμη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης, ανέφερε σε μια πρόσφατη έκθεσή του το Ταμείο. Μόνο τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για δωροδοκίες φτάνουν το 1,5-2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν όσο είναι το ΑΕΠ της Γαλλίας.

Το φαινόμενο πλήττει τόσο τις πλούσιες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά τα πρώτα θύματά τους είναι οι πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις, επειδή εξαρτώνται περισσότερο από τις δημόσιες υπηρεσίες που όμως, λόγω της διαφθοράς, το κόστος τους αυξάνεται δραματικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!