Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 10 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Barclays: “Κακό” νέο για τα ελληνικά ομόλογα και το χρέος, το τέλος του QE
[Capital]: Barclays: “Κακό” νέο για τα ελληνικά ομόλογα και το χρέος, το τέλος του QE

[Capital]: Barclays: “Κακό” νέο για τα ελληνικά ομόλογα και το χρέος, το τέλος του QE

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Στις επιπτώσεις του τέλους του QE και της ομαλοποίησης της πολιτικής της ΕΚΤ επικεντρώνεται η Barlcays επισημαίνοντας τους κινδύνους για τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.

Μια δεκαετία μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα 20% υψηλότερα από την προ της κρίσης εποχή, ή στο 89% του ΑΕΠ από 69% του ΑΕΠ το 2008, όπως σημειώνει η Barclays σε νέα έκθεσή της.

Χάρη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE, και τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ, η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βελτιώθηκαν και η δυναμική του χρέους παρέμεινε μη εκρηκτική, επισημαίνει η βρετανική τράπεζα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλές άλλες μακροοικονομικές μεταβλητές, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στη δυναμική του δημόσιου χρέους μεταξύ των κρατών μελών.

Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης εξακολουθούν να αγωνίζονται μόνο για να σταθεροποιήσουν το δημόσιο χρέος, το οποίο έτσι και αλλιώς διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η Ιταλία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία και προφανώς η Ελλάδα βρίσκονται πολύ κοντά ή πολύ πιο πάνω από την κατηγορία χρέους του 100% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, οι χώρες αυτές θα παραμείνουν κατά πάσα πιθανότητα κολλημένες με τα υψηλά επίπεδα χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η απομόχλευση είναι δύσκολη όταν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού είναι αδύναμες (παρά την καλύτερη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη) και όταν υπάρχουν πολύ περιορισμένα περιθώρια για δημοσιονομική εξυγίανση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!