Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Ant1]: Ερντογάν: το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί με δημοψήφισμα
[Ant1]: Ερντογάν: το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί με δημοψήφισμα

[Ant1]: Ερντογάν: το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί με δημοψήφισμα

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο Ερντογάν, ζητά δημοψήφισμα για τη Θράκη. Διεκδικεί Κύπρο, Θεσσαλονίκη και νησιά του Αιγαίου. Τι λέει το ΥΠΕΞ.

Ρεσιτάλ επεκτατισμού από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Νομικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, κι αναφερόμενος αρχικά στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, έκανε λόγο μεταξύ άλλων, για δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη και επικαλούμενος την άποψη ιστορικών για σύνορα που θα περιλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη, την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» είπε ο Ερντογάν υπενθυμίζοντας την απόφαση της τουρκικής βουλής το 1920, σύμφωνα με την οποία τα σύνορα του οθωμανικού κράτους θα έπρεπε να ορισθούν μέσω δημοψηφίσματος, δηλαδή κατά τη βούληση των ίδιων των αραβικών πληθυσμών που βρίσκονταν στα όρια του πάλαι ποτέ Οθωμανικού κράτους.

Η απόφαση του 1920 ανέφερε ο Ερντογάν έθετε ως κριτήριο τη συγγένεια, τη θρησκεία και το γένος και άρα το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν ότι τα σύνορα με βάση εκείνη την απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Αλέπο, τη Μουσούλη, το Ερμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ANT1

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!