Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ | [4Τροχοί]: F1: Επιστρέφει το ground effect στον σχεδιασμό των μονοθέσιων το 2021
[4Τροχοί]: F1: Επιστρέφει το ground effect στον σχεδιασμό των μονοθέσιων το 2021

[4Τροχοί]: F1: Επιστρέφει το ground effect στον σχεδιασμό των μονοθέσιων το 2021

Κύριο μέλημα των αλλαγών στους τεχνικούς κανονισμούς που αφορούν το αμιγώς σχεδιαστικό κομμάτι είναι η παραγωγή κάθετης δύναμης χωρίς τη χρήση πολύπλοκων αεροτομών, που με τη σειρά του παράγουν «βρώμικο αέρα».

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η επιστροφή του ‘ground effect’, ή με απλά λόγια, της παραγωγής downforce από το πάτωμα του μονοθέσιου, με τους σχεδιαστές να εκμεταλλεύονται το ‘Venturi effect’.

Αυτή η λογική κυριάρχησε στην F1 τη δεκαετία του ’70, και φαίνεται πως τελικά κρίθηκε απαραίτητη η επιστροφή σε αυτήν.

Ο Νικόλας Τομπάζης, επικεφαλής της FIA επί των τεχνικών θεμάτων για τα μονοθέσια, μίλησε για τις αλλαγές αυτές:

«Θέλουμε να κάνουμε πιο εφικτό για τα μονοθέσια να ακολουθούν το ένα το άλλο και να έχουμε πιο ενδιαφέρουσες μάχες. Θάλουμε να έχουμε ελαστικά τα οποία επιτρέπουν στους οδηγούς να μάχονται χωρίς να φθείρονται ή να δίνουν μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα στον επιτηθέμενο οδηγό για να επιτεθεί.

«Τα μονοθέσια αυτά είναι πιο απλά από τα σημερινά διότι πολλά από τα μικρά εξαρτήματα έχουν αφαιρεθεί, ειδικά μπροστά από τα sidepods και επίσης οι μπροστινές πτέρυγες είναι απλούστερες. Υπάρχει ένας διαχύτης στο κάτω μέρος του μονοθεσίου, ο οποίος βασίζεται στο φαινόμενο Venturi. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα τούνελ κάτω από τα sidepods από το μπροστινό μέρος μέχρι πίσω.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: 4ΤΡΟΧΟΙ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!