Κυριακή, 21 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ | [4Τροχοί]: 100 χρόνια Citroen: CX – η κυρία της μεσαίας τάξης
[4Τροχοί]: 100 χρόνια Citroen: CX – η κυρία της μεσαίας τάξης

[4Τροχοί]: 100 χρόνια Citroen: CX – η κυρία της μεσαίας τάξης

Εξαιρετική άνεση, προηγμένη εργονομία και άψογη συμπεριφορά στο δρόμο από ένα αυτοκίνητο που αντιπροσώπευσε τα γαλλικά χρώματα στην κατηγορία του για δύο σχεδόν δεκαετίες…

Το πολυτελές saloon των δύο όγκων παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο του αυτοκινήτου στην διεθνή έκθεση των Παρισίων, τον Οκτώβριο του 1974. Σχεδιασμένο από τoν Robert Opron, άφησε άριστες εντυπώσεις από τους πρώτους κιόλας μήνες της σταδιοδρομίας του, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί εύκολα Αυτοκίνητο της Χρονιάς 1975. Μάλιστα, οι αντίπαλοί του για τον επίζηλο τίτλο δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητοι, αν σκεφτούμε ότι τη δεύτερη θέση της τελικής ψηφοφορίας κατέλαβε με σημαντική διαφορά το Volkswagen Golf πρώτης γενιάς. Το CX ήταν το πρώτο μοντέλο του είδους του στην μακρά ιστορία της Citroen που πουλήθηκε και με κινητήρα diesel, γεγονός που του έδωσε ένα ιδιαίτερο εμπορικό πλεονέκτημα σε μια εποχή που ζούσε τις συνέπειες της πρώτης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Με την εμφάνισή του η γαλλική εταιρεία ήταν πλέον σε θέση να αποδείξει εκ νέου στο ευρύ κοινό τις καινοτόμες δυνατότητές της, με κινητήρες που πληρούσαν υψηλά πρότυπα, όσον αφορά την οδηγική απόλαυση και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Η αεροδυναμική του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πολύ σημαντικό ζήτημα της αποδοτικότητας των καυσίμων, άλλωστε το ακρωνύμιο CX που υιοθετήθηκε για το μοντέλο παραπέμπει ακριβώς στον χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας του αυτοκινήτου (με τα γράμματα Cx συμβολίζεται στα γαλλικά ο αεροδυναμικός συντελεστής που γνωρίζουμε με τη βρετανική γραφή ως Cd).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: 4ΤΡΟΧΟΙ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!